
Ямар алим сонгох вэ
Боловсорч гүйцсэн алимны өнгө нь түүнд тодорхой пигмент агуулагдаж байгааг илтгэнэ. Үүнээс гадна алимны ашиг тус нь энэ пигменттэй шууд холбоотой бөгөөд төрөл бүрийн онцлог шинж чанартай бусад бодисын өөр өөр концентрацийг заадаг.
Ногоон алим.
Ихэнх хоол тэжээлийн мэргэжилтнүүд ногоон алимыг хамгийн эрүүл гэж үздэг. Юуны өмнө ногоон жимсийг ямар ч организм хүлээн авахад хялбар байдаг бөгөөд бусад шар, улаан, хар алимаас харших урвал хамаагүй бага байдагтай холбоотой юм. Тиймээс хүүхдэд алимны ногоон сортуудыг өгөх хэрэгтэй бөгөөд үүнээс гадна хоол боловсруулалтыг дэмждэг алимны хүчил ихтэй байдаг. Ногоон алим нь улаан, шар алимтай харьцуулахад илүү их аскорбины хүчил агуулдаг бөгөөд гликемийн индекс багатай байдаг нь шинжлэх ухаанаар батлагдсан. Ногоон алим идсэний дараа цусан дахь глюкозын түвшин илүү удаан нэмэгддэг гэсэн үг юм, тиймээс чихрийн шижин өвчтэй болон зүрх судасны тогтолцооны эмгэг бүхий өвчтөнүүдийн хоолны дэглэмд, зөвхөн ногоон алимны сортыг зааж өгөх шаардлагатай.
Улаан алим.
Алимны улаан сортууд нь гоо зүйн хувьд алдартай бөгөөд янз бүрийн сурталчилгаанд ихэвчлэн ашигладаг боловч ногоон алим нь шим тэжээлийн агууламжийн хувьд илүү ашигтай байдаг. Харин улаан алим нь хүчил багатай гэдсэнд хатуурдаг, элсэн чихэр ихтэй байдаг Энэ нь чихрийн шижинтэй хүмүүст тохиромжгүй бөгөөд хүүхдийн шүд цоорох эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг.
Шар алим.
Шар сортуудын жимс нь өмнөх хоёроос амтаараа эрс ялгаатай. Алтан сортын хамгийн алдартай шар алимны зарим нь хүн бүрт таалагддаггүй, учир нь тэдгээр нь илүү их пектин агуулдаг боловч төмрийн нэгдэл багатай байдаг. Шар алим нь мөн элэгийг эдгээж, цөсийг гадагшлуулах үйлчилгээтэй.
Алимны ашиг тус
Шинэхэн модноос түүж авсан алим нь хүний бие хэвийн, эрүүл амьдрахад өдөр тутам шаардлагатай олон ашигтай бодис агуулдаг. Тэдгээрийн дотроос гол, ялангуяа зайлшгүй шаардлагатай витаминууд нь ретинол, янз бүрийн бета-каротин, аскорбины хүчил юм.
Жимсийг удаан хугацаагаар хадгалах, бяцлах, дулааны боловсруулалт хийх үед витамин С нь эмзэг байдаг учраас устдаг тул аль болох шинэ алим идэхийг зөвлөж байна. Алим дахь аскорбины хүчлийн хэмжээ нь тэдний боловсорч гүйцсэн байдал, төрөл зүйл, модонд ургадаг нөхцлөөр тодорхойлогддог тул энэ үзүүлэлтэд мэдэгдэхүйц хэлбэлзэл гарах боломжтой Зарим алимны хувьд энэ нь бусад жимстэй харьцуулахад 3-5 дахин их байж болно.
Бие махбодид тустай өөр нэг төрлийн нарийн төвөгтэй органик нэгдлүүд болох пектин нь алимыг гликемийн индекс багатай болгодог боловч аль хэдийн дурьдсанчлан ногоон жимсэнд улаан, шар өнгийн жимснээс бага байдаг.
Гэхдээ ашиг тус нь үүгээр дуусахгүй. Алим нь бодисын солилцоонд чухал үүрэг гүйцэтгэдэг флавоноидын өдөр тутмын нормыг агуулдаг бөгөөд зөвхөн ургамлын гаралтай хоолоор бидний биед ордог. Тэд зарим ферментийн үйл ажиллагааг өөрчилдөг тул шээсний хүчлийн нийлэгжилт удааширч, шоргоолжны хүчлийн катаболизм хурдасдаг. Тулай, хэрх, экзем болон бусад арьс, үе мөчний өвчтэй өвчтөнүүдийн нөхцөл байдлыг сайжруулдаг.
Алим дунджаар 87% цэвэр ус агуулдаг тул алимаар цангаагаа тайлах нь таатай байдаг. Амьдралын хамгийн чухал бодисууд болох өөх тос, уураг, нүүрс ус нь алимны 0.4, 0.4, 11% -ийг бүрдүүлдэг.
Эслэгийг тусад нь авч үзэхэд целлюлоз, хальсны аравны зургаахан хувийг эзэлдэг. Алимны массын бүх хувийг пектин, 0.8 г үнсний нэгдлүүдэд өгдөг. Алим нь илчлэг багатай хоол хүнс бөгөөд 100 грамм алим нь дунджаар ердөө 47 ккал агуулдаг.
Ургамлын эмчийн зөвлөгөө
Р.Сайхан-Уул
Энэ мэдээ танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.