
Өвчингүй, эрүүл байж урт насалъя гэвэл улирал бүрийн онцлогт тохирсон хоол унд хэрэглэж, явдал мөрөө зохицуулах хэрэгтэй. Аливаа өвчнийг үүсгэх 4 нөхцөл байдаг. Энэ нь идээ унд, явдал мөр, цаг улирал, ад гэсэн 4 зүйл юм. Цаг улиралтайгаа хоол унд, явдал суудлаа зохицуулбал өвчин тусахгүй бөгөөд өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх бүрэн боломжтой.
Уламжлалт анагаах ухаанд цаг агаарын хувирлыг 6 улирлаар авч үзсэн байдаг. Уламжлалт анагаах ухаан нь гадна цаг улирал болон биеийн дотоод махбодын онцлогийг чухалчлан үздэг бөгөөд нар сарны ирэх, буцах цагт харгалзан жилийн 365 хоногийг 6 улиралд хуваан авч үздэг. Үүнд, Өвлийн эхэн (нохой, гахай сар), өвлийн сүүл (хулгана, үхэр сар), хавар (бар, туулай сар), тэжээлийн улирал (луу могой сар), зун (морь, хонь сар), намар (бич, тахиа сар) гэсэн 6 улирал байна. нар өмнөдөд зорчих 6 сард сав ертөнцөд нарны хүч аажмаар буурч, сарны хүч арвиддаг, харин нар умардад зорчих 6 сард сарны хүч аажмаар буурч нарны хүч арвидна гэсэн байдаг. Үүнийг дагаад өвөл нар буцсанаас эхлэн хүний биеийн хүч тамир аажмаар буурч, зун нар буцсанаас эхлэн дахин биеийн хүч аажмаар ихэсдэг. Энэ мэтчилэн гадаад ертөнцийн нар сарны хүчтэй нийцүүлэн хүний биеийн дотор хүч тамир, ходоодны галын илч ихсэж багасаж байдаг. Учир нь зуны улиралд гал, шороо, намрын улиралд ус, гал, өвлийн эхэн улиралд шороо, усан махбодын хувь давамгайлдаг. Үүнийг даган хүний биеийн хүч тамир ч улирлаас хамааран өвлийн эхэн болон өвлийн сүүл улиралд биеийн хүч тамир их, тэжээлийн болон зуны улиралд хүч тамир бага, намар, хаврын улиралд хүч тамир дунд зэрэг байдаг. Өвлийн сүүл сараас зуны улирал хүртэлх хугацаанд нар умардад (хойд зүгт) зорчих 6 сарын хугацаанд рома судлаар гүйх нарны хүч төгөлдөр болохын эрхээр сав ертөнцөд хурц, халуун, ширүүн мөн чанартай болж нар салхины чадал хүчээр сарны сэрүүн, тослог мөн чанар багасдаг. Үүнийг дагаад хүний биеийн хүч тамир өдөр бүр бага багаар буурдаг.
Зуны улирлаас өвлийн адаг сар хүртэлх хугацаанд нар өмнөдөд (урд зүгт) одох 6 сарын хугацаанд Жанма судлаар гүйх сарны хүч төгөлдөр болохын эрхээр сав ертөнцөд сарны хүч ихсэж сэрүүн мөн чанартай болж нарны хурц, халуун, ширүүн мөн чанарыг бууруулдаг. Энэ үед хүний биеийн хүч тамир өдөр өдрөөр бага багаар ихэсдэг.
ЗУНЫ УЛИРЛЫН ОНЦЛОГ, ИДЭЭ УНД, ЯВДАЛ МӨР
Огторгуйд үүл хурж, хур бороо орж хурын усаар газар шороо бүгд чийглэгдэж хүйтэн салхитай хавсарснаар зуны улирал нь сэрүүн мөн чанартай байдаг. Гадна ертөнцөд сэрүүн давамгайлахын эрхээр хүний биеийн дотор хий махбод ихсэж хий хөдөлдөг тул зуны улирлыг хийн улирал гэж нэрлэдэг. газрын чийг, хурын хүйтэн ус зэргээр хүний биед байдаг бүх шар үсний нүх сүв нээгдэж онгойдог учраас тэрхүү нүх сүвээр биеийн дотоод галын илч гадагшилдаг тул ходоодны хоол ундыг шингээх хүч багасдаг. Тийм учраас ходоодны галын илч буюу хоол шингээх хүчийг тэтгэх идээ ундыг хэрэглэх хэрэгтэй.
Зуны улиралд ерөнхийдөө амтлаг, исгэлэн, давслаг амттай, хөнгөн бүлээн чадалтай, бага зэргийн тослог, шингэхэд хялбархан бөгөөд шим тэжээлтэй хоол ундыг ходоодныхоо шингээх хүчтэй тохируулан хэрэглэх хэрэгтэй. Хонины мах, адууны мах, борц (борц нь хүнд чадлаараа хийг дардаг, шингэхдээ удаан тул ходоодныхоо шингээх хүчтэй тохируулан хэрэглэх хэрэгтэй) бүлээн чадалтай тул хүйтэн хийг дардаг. Зуны улиралд болон хий нь ихэдсэн хүмүүс хоол хүнсэндээ голдуу хонины махаар хийсэн төрөл бүрийн шөлтэй хоолыг хэрэглэх нь тохиромжтой. Ногооны төрлөөс сонгино, саримсыг хоолондоо үргэлж хэрэглэх, үр тариа болон үрийн тос, хийцтэй цай, ясны шөл зэргээр хий ядаргаагаа тайлах хэрэгтэй.
Өглөө хий хөдлөх цагаар (үүрээр 03:40-07:40, үдэш 15:4019:40 цагийн хооронд) бурамтай бүлээн ус уух, сүү цагаан идээнээс хонь сарлагийн сүү, тараг, шимийн архи зэрэг бүлээн шимтэй идээ ундаар хийгээ дарж, илчлэг бүлээн чадалтай идээ ундаар ходоодны хоол шингээх хүчийг тэтгэж байх хэрэгтэй. Сэрүүн хүнд чадалтай хоол ундыг хэрэглэвэл хий арвидаж, ходоодны шингээлт буурдаг. Тиймээс аль болох тослог бүлээн чанартай шингэхэд хялбар бөгөөд шимтэй хоол ундыг хэмжээг нь тохируулан хэрэглэвээс тохиромжтой. Явдал мөрийн хувьд даарахгүй дулаахан байх, хүйтэн салхи бороонд даарч норохгүй, хэт өлсгөлөн болон нойргүйгээр удаан явахгүй, өлөн үедээ бие хэл сэтгэлээ хэт ачаалахгүй, удаан хугацаагаар гүйлгэж суулгаж болохгүй. Мөн хэт их ярих, өтгөн шингэнээ хүчээр хааж хавчих, бэлгийн ажлыг хэтрүүлэн хийх, сэтгэл санаагаа тогтворгүй байлгах зэрэг үйл хөдлөлөөр хий махбод хямарч өвчин үүсдэг.
Тиймээс зуны улиралд хоол хүнсэндээ бүлээн тослог чанартай шим тэжээлтэй шингэхэд хялбар хоол ундыг ходоодны шингээх хүч болон ходоодныхоо хэмжээтэй тохируулан хэрэглэх, даарахгүй дулаан байхаар цаг агаартаа тохируулан зохимжтой хувцаслах, шар тос, сүүлний тос зэргээр биеэ тосолж иллэг хийж хийгээ дарах, сэтгэл санаагаа тогтуун тайван байлгаж, цэвэр агаарт гарч наранд биеэ ээх, цагтаа унтаж, бие хэл сэтгэлээ сайн амрааж байх хэрэгтэй. Хоол унд, явдал мөрөө зөв тохируулж чадваас хий арвидах, ходоодны шингээлт буурах зэрэг олон өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх боломжтой.
Манба Дацан Нэгдсэн эмнэлэг
Энэ мэдээ танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.